Fysiotherapie op afstand: Hoe werkt dat precies?

Sinds de aanwezigheid van het coronavirus in Nederland geven we bij Fysio Hereweg  fysiotherapie op afstand. Met behulp van (video)bellen, en online oefeningen kunnen we behandelen op afstand. Maar hoe ziet zo’n behandeling er precies uit? En kan een therapeut wel goed behandelen zonder fysiek contact?

Hoe ziet fysiotherapie op afstand eruit?

Dat wisselt een beetje per cliënt. We passen de behandeling aan op de specifieke klachten en de voorkeuren van de cliënt.
Bij cliënten die we voor het eerst zien beginnen we met een videogesprek waarin we vragen wat de klachten precies inhouden. Vervolgens instrueren we hen om bepaalde bewegingen te maken voor de camera. Als therapeut gebruiken we zelf ook een camera om bepaalde bewegingen voor te kunnen doen terwijl we aanwijzingen geven. Omdat we direct kunnen communiceren bij het beeldbellen kunnen we op deze manier onderzoeken en testen uitvoeren die we anders in de praktijk ook zouden doen. Vervolgens bespreken we wat de behandelopties zijn en met welke oefeningen een cliënt misschien direct al thuis kan beginnen. Deze oefeningen sturen we vervolgens ook op, zodat de cliënt ze nogmaals rustig kan bekijken in een filmpje met uitleg erbij.

Kun je mensen wel helpen als je niet in de praktijk echt een gewricht kunt voelen?

Zeker! We kunnen juist door de combinatie van een uitgebreid vraaggesprek en daarop gebaseerde testen en actieve bewegingen een heel goed idee krijgen van wat er aan de hand is. Ook al staan we niet in dezelfde ruimte. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, wanneer iemand bijvoorbeeld net is geopereerd dan is het soms prettig om van dichtbij een onderzoek uit te kunnen voeren of een acute rugklacht te zien. Echter kunnen we ook hier al veel betekenen door middel van het geven van adviezen en instructies. We kunnen hierin meer betekenen dan we denken.

Hoe is het om fysiotherapie op afstand te verzorgen?

Het is vooral wennen en even anders! Natuurlijk missen we het om mensen gewoon op de praktijk te kunnen verwelkomen en te kunnen behandelen zoals we dat gewend zijn en ook graag doen. De ‘echte’ dagelijkse interactie met cliënten is vooral het ‘gemis’. Echter moeten we gaan denken in denken in oplossingen; en dat we vanuit daar gaan kijken naar mogelijkheden die er ondanks de huidige situatie nog wel zijn om mensen te kunnen blijven helpen waar mogelijk. Het is passend bij deze tijd en wellicht een goed zetje om sommige cliënten op afstand te kunnen blijven behandelen, wanneer zij bijvoorbeeld gehinderd zijn om fysiek naar de praktijk te kunnen komen.

Meer informatie of een afspraak maken?

Zou je graag meer informatie willen?Bel of stuur een e-mail óf plan een online consult. https://fysiohereweg.nl/afspraak-maken/