Chronische pijnklachten

Wat is chronische pijn?

Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme van ons lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden of op worden gereageerd. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld je hebt je gesneden, je enkel verzwikt of een infectie. Na een tijdje van gedoseerde rust of behandeling van de oorzaak door medicatie, gaat deze pijn weer over.

Pijn kan echter ook chronisch (langdurig) worden. We spreken van chronische pijn, wanneer de pijn langer dan 12 weken blijven bestaan. Er is dan vaa niet meer een relatie met het oorspronkelijke letsel. Vaak zijn er dan meerdere redenen waarom de pijn aan blijft houden. Dit is in iedere situatie anders. Wat erg belangrijk is om goed inzicht te krijgen in je persoonlijke situatie.

De gevolgen van chronische pijn

Chronische pijn beïnvloedt veel dingen. Naast je lichamelijke klachten kan het ook je relaties, werk, vriendschappen en hobby’s beïnvloeden. Maar ook hoe je de kwaliteit van je leven ervaart.

De pijn gaat als het ware een eigen leven leiden, met gevolgen voor de dingen in het dagelijks leven. Je gaat bijvoorbeeld bepaalde bewegingen vermijden uit angst voor de pijn, omdat deze als acute pijn blijft aanvoelen. Of je bijt je juist door de pijn heen, wat bij heftige pijn moeilijk of niet meer vol te houden is.

Goede begeleiding door een fysiotherapeut die zich geschoold heeft in de behandeling van chronische pijn kan je daarbij helpen om weer grip te krijgen op je klachten.

Fysio Hereweg Groningen is lid van het Chronisch Pijnnetwerk.

Fysio Hereweg is aangesloten bij het  Pijn Netwerk. Dit is een samenwerking tussen eerste- en tweedelijns fysiotherapeuten, gespecialiseerd in chronische pijn revalidatie. Daarnaast werken de specialisten van Fysio Hereweg goed samen met de specialisten van het pijnpoli binnen het UMCG.

Afspraak maken?

Heb je chronische pijnklachten en je wil weten wat we voor je klachten kunnen betekenen? Maak een afspraak met één van onze collega's!

Wil je meer weten over pijn? Lees dan verder op de site van het fysiotherapeutische netwerk over aanhoudende pijn.