Sportblessures

Fysiotherapie bij sportblessures

Heb jij een sportblessure? Kan je niet sporten of heb je pijn bij het sporten? Is lopen pijnlijk of heb je moeite bij het hardlopen? Sportblessures zijn zeer vervelend waardoor je in sommige gevallen beperkt wordt in het uitvoeren van je sport of zelfs in het dagelijks leven sporten. Een sportblessure kan verschillende oorzaken hebben, er zijn namelijk veel verschillende soorten klachten.

Wat zijn acute sportblessures

Een sportblessure is een letsel, schade of een klacht die kan ontstaan bij het uitoefenen van je sport. Er kan sprake zijn van een blessure die plotseling is ontstaan (een acute sportblessure) of een blessure die langere tijd al aanhoudt (een chronische blessure). Een acute sportblessures ontstaan voornamelijk bij plotselinge snelle bewegingen die teveel vragen van je lichaam of bij een overbelasting die je lichaam niet gewend is. Hierdoor kan je een enkelband verrekken, een bot breken of een spierscheuring krijgen.

Wat zijn langdurige (chronische) sportblessures

Chronische sportblessures ontstaan vaak doordat de pees of het bot al geruime tijd onder druk, rek of belasting staan. Hierdoor kunnen er scheurtjes ontstaan die niet voldoende rust of de tijd krijgen om te herstellen. Er kan ook sprake zijn van een dusdanige overbelasting van het lichaamsdeel dat deze zijn grens bereikt heeft en niet meer goed hersteld.

Oorzaak van sportblessures

De oorzaak van een sportblessure kan verschillend zijn. Een slechte voorbereiding, stress, onvoldoende slaap, onvoldoende conditie, op een verkeerde manier trainen, materiaal, de accommodatie of verkeerd schoeisel kunnen leiden tot het ontstaan van een blessures. Ook kunnen omstandigheden leiden tot het ontstaan van sportblessures, bijvoorbeeld off-piste skiën, of ongetraind een bergwandeling maken.

 

 

 

Afspraak maken?

Heb je een sportblessure en je wil weten wat we voor je klachten kunnen betekenen? Maak een afspraak met één van onze collega's!