Thuiswerken is een blijvertje

Er wordt al lang over gesproken: het nieuwe werken. Sommigen organisaties waren er al mondjesmaat mee bezig, en konden snel schakelen. Andere bedrijven werden er plotseling mee geconfronteerd en zien het nog als een noodoplossing. Feit is echter dat door het Coronavirus het thuiswerken versneld raakt ingeburgerd. Bedrijven ervaren dat processen doorgaan. Thuiswerken zal na deze crisis niet meer weg te denken zijn. Maar ben je daar als werkgever en persoon op voorbereid?

Gezonde werkplek

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek. Of het nu op kantoor is, of thuis. Een goed ingerichte werkplek heeft hierbij prioriteit. Wat verstaan we daaronder? Voor een goede werkplek zijn de volgende zaken van belang: een verstelbare  bureaustoel, tafel of bureau en een verantwoorde computeropstelling. Bij meer dan 2 uur beeldschermwerk volstaat de laptop niet, want het toetsenbord en beeldscherm moeten los van elkaar staan. Belangrijk is dus om met elkaar in gesprek te gaan om de thuiswerkplek te optimaliseren. Met creatief denken kunnen er soms al snelle effectieve aanpassingen worden gedaan met goedkope oplossingen. Dit voorkomt klachten en zorgt ervoor dat je optimaal inzetbaarheid blijft. Maar met een goede werkplek alleen ben je er nog niet. Stimuleer jezelf daarnaast om een goede houding aan te nemen tijdens het werken, genoeg (micro) pauzes te nemen en in beweging te blijven. Zo pak jij je verantwoordelijkheid en blijf je efficiënt en gezond aan het werk.

Gemotiveerd en betrokken vanuit huis

Misschien nog belangrijker is het onderhouden van het contact met je collega’s onderling. Het teamgevoel en betrokkenheid zal snel verminderen wanneer jij je collega’s minder vaak live ziet. Zorg dat je elkaar met regelmaat spreekt en ziet tijdens online meetings. Vraag hoe het met iedereen is. Denk na hoe het, naast functioneel ook leuk blijft. Organiseer bijvoorbeeld een digitale borrel, bedenk leuke challenges of gooi er af en toe wat humor in.

Bespreek met je werkgever hoe je het thuiswerken in de toekomst vorm kan gaan geven en wat er van elkaar verwacht wordt. Want thuiswerken zal blijven. Bij crises of niet.